BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR? YARGILAMA SÜRECİ NASIL İŞLER?
2 Mayıs 2024
BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR? YARGILAMA SÜRECİ NASIL İŞLER?

Boşanma süreci ayrılık kararı ile başlar, kararın kesinleşmesi ile sona erer. Davayı açtıktan sonra boşanma davası nasıl ilerler sorusu çokça bilinmeyenler arasındadır.

Boşanma davası aşağıdaki süreçten oluşur:

1-) Boşanma davası, tarafların yazılı bir dilekçe ile yetkili aile mahkemesine başvurması ile başlatılır. Boşanma davası için gerekli olan boşanma dilekçesi ise taraflar tarafından ya da avukat aracılığı ile hazırlanmaktadır.

2-) Boşanma davası tarafların duruma göre anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davası şeklinde açılır. Boşanma davasının nasıl açılacağı bakımından anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları birbirinden farklıdır. Çekişmeli boşanmada eşler arasında odak noktası ihtilaf iken, anlaşmalı boşanmada mutabakat vardır.

3-) Bu iki türlü boşanma davasının açılabilmesi için ise ilk önce bir dilekçe hazırlanıp yetkili mahkemeye başvurulması gerekir. Boşanma davası için anlaşmalı ise anlaşmalı boşanma protokolü, eğer çekişmeli boşanma davası ise mevcut delillerin eklenmesi gerekir.

4-) Adliyelerdeki tevzi bürolarına yapılan başvuruya istinaden tevzi bürosundan alınan tevzi formu ile belirlenen harçlar ödenerek dava dosyasının mahkemesi ve dosya numarası atanır. Bu işlemlerin tamamlanması sonucunda ise boşanma davası açılır.

5-) Davanın açılmasıyla birlikte aile mahkemesi bir tensip zaptı hazırlayarak taraflara tebliğ eder. Tensip zaptında dilekçelere cevap süreleri, delillerin ne zaman sunulacağı, delil ve gider avanslarının yatırılması gibi ihtarlar yapılır. Ayrıca ön inceleme duruşmasının tarih ve saati bildirilir.

6-) Yetkili mahkemedeki hâkim, dosya üzerinden HMK m. 114 hükmünde belirlenmiş olan dava şartları ile HMK m. 116 kapsamında ilk itirazlar hakkında dava çerçevesinde incelemeler yapar ve ardından ön inceleme duruşması yapılır. Ön inceleme duruşmasında taraflar tarafından sunulan ilk itirazlar karara bağlanarak savunma ve davanın genişletilmesi yasağı başlar. Davanın genişletilmesi yasağı, cevap dilekçelerinde önceden bahsedilmeyen hususların artık ileri sürülemeyeceği anlamına gelmektedir. Bu aşamadan sonra tahkikat aşamasına geçilir.

7-) Tahkikat aşamasında ise davanın; konusu, olayları, mevcut deliller ve tarafların şahitlikleri toplanır. Ardından hüküm duruşmasına çıkılarak hâkim kısa kararını açıklar. Verilen kısa kararın ardından kararın gerekçelendirilerek taraflara tebliğ edilmesinden sonra istinaf ve temyiz aşamaları başlar. Tüm bu aşamalardan sonra ise dava dosyası kapanmış olur.

boşanma avukatı izmir
boşanma avukatı konak
izmir avukat
anlaşmalı boşanma
çekişmeli boşanma
Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş